Voor/Na

Auteur: Schimmelpfennig, Roland
Originele titel: Vorher/Nachher (2001)
Bezetting: 37 mensen (dubbelrollen mogelijk)
Nederlandse première (digitaal): Noord Nederlands Toneel, 28 april 2020
Uitgave: De Nieuwe Toneelbibliotheek, Tekst #556

 

Korte inhoud:
Roland Schimmelpfennig ontwerpt in zijn toneelstuk ‘Voor/Na’ een zowel furieus als virtuoos panorama van onze huidige samenleving. 51 keer blijft zijn blik hangen – niet al te lang – bij 37 gewone mensen die alleen eenzaam zijn of met z’n tweeën eenzaam, die nadenken, zich herinneren of bang zijn, de liefde bedrijven of liever ruzie maken met elkaar. Deze schijnbaar fragmentarische, abrupt afbrekende levensmomenten komen in de loop van het stuk bij elkaar tot een soort schilderij.

 

Dit schilderij toont ons – op een pijnlijke en tegelijk humoristische manier – het surrealistische, het alledaagse en het banale, het onvoorspelbare, het geluk en het ongeluk in de menselijke relaties. Mensen maken dingen mee en hebben duidelijk niet de controle over wat hen overkomt. Ze lijken mee te drijven in een oneindige stroom van relaties en grote gevoelens. Toch geven ze elkaar steeds weer impulsen, zodat ze als biljartballen op elkaar botsen en zich daardoor in nieuwe constellaties terugvinden.

 

Met een liefdevolle blik vertelt Schimmelpfennig over de versplintering van het individu en de samenleving en voegt de scherven dan toch speels steeds opnieuw bij elkaar. De toeschouwer ziet hoe het ervoor was en erna, maar de gebeurtenis zelf maakt hij niet mee. Deze nieuwe, bijna filmische manier van vertellen die nauwelijks gebruik maakt van dialogen, scherpt enerzijds onze blik op de samenhang der dingen en laat ons anderzijds fantaseren over wat er tussen het ‘voor’ en ‘na’ gebeurd zou kunnen zijn.

 

Fragment: Voor/Na

 

Voor volledige tekst (= 65 pagina’s à € 7,50): neem contact op met Tom Kleijn.

 

Voor opvoeringsrechten Nederlandse vertaling: neem contact op met
HENNEMAN AGENCY B.V. (professioneel theater) /
STICHTING BREDERO (amateurtheater)

 

Voor opvoeringsrechten originele tekst:
S.Fischer Verlag GmbH, Frankfurt am Main, 2001