Platonov

Auteur: Tjechov, Anton
Originele titel: Platonov (1878)
Bezetting: 12 mannen / 4 vrouwen.
Nederlandse première: De Trust, Amsterdam, 21 november 1990

 
Korte inhoud:
Platonov, de dorpsonderwijzer, is op zoek naar de waarheid. Hij leeft in het voortdurende besef van de zinloosheid van het bestaan. Deze teleurgestelde intellectueel wantrouwt iedereen die de waarheid in pacht meent te hebben.
Aan het einde van een lange winter verzamelen zich in het zomerhuis van Anna Petrovna een stel plattelandsbewoners. Het wachten is op Platonov die leven in de ingeslapen brouwerij moet brengen. Met zijn scherpe tong beledigt en schoffeert hij de hele gemeenschap, krabt oude wonden open, maar brengt tegelijk ook kleur in het grauwe Russische plattelandsbestaan. Hij tracht aan zijn eigen levensmoeheid te ontkomen door de zwaktes van anderen aan het daglicht te brengen. Platonov zoekt bevrediging maar vindt die niet. Alle vrouwen vallen voor hem en laten zich door hem en zijn mooie praatjes de afgrond in sleuren. Behalve een. Zij biedt weerstand.
Als dan het onheil is geschied, komt als antwoord op ieders vraag: “Wat nu?” het laconieke antwoord van de arts Triletski, boezemvriend van Platonov: “De doden begraven en de levenden repareren!”

 
Fragment: Platonov

 
Voor volledige tekst (= 227 pagina’s à € 7,50): neem contact op met Tom Kleijn.

 
Voor opvoeringsrechten Nederlandse vertaling: neem contact op met
HENNEMAN AGENCY B.V. (professioneel theater) /
STICHTING BREDERO (amateurtheater)

 
Voor opvoeringsrechten originele tekst:
N.v.t.