The Little Foxes

Auteur: Hellman, Lilian
Originele titel: The Little Foxes (1939)
Bezetting: 6 mannen / 4 vrouwen.
Nederlandse première: Nationale Toneel, Koninklijke Schouwburg Den Haag, 17 april 2016
Eerste première: Broadway, 1939

 

Korte inhoud:
Regina Giddens woont in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze zit vast in een conventionele familie en wordt omringd door mannen die elkaar beloeren en naar het leven staan. Haar twee oudere broers, Ben en Oscar, hebben het familiekapitaal en de katoenplantage in handen.
Regina verlangt hartstochtelijk naar een zelfstandig bestaan, weg uit het saaie provinciestadje, weg van haar zieke man, de bankier Horace, van wie ze financieel afhankelijk is. Wanneer haar broers via een grote investering een fortuin kunnen maken, dwingen ze Regina via de bank van haar man het benodigde geld bijeen te brengen. Maar Regina ruikt haar kans. Met grote onverbiddelijkheid en zelfbeheersing slaagt ze erin haar broers het grootste deel van het familievermogen te ontfutselen. Dan sterft Horace. Regina heeft nu de macht en al het geld in handen. Ze maakt zich los uit de knellende familiebanden. Maar nu ze rijk is en vrij, merkt Regina dat ze ook volkomen alleen is.

 

In The little foxes (in 1939 in première gegaan op Broadway) laat de Amerikaanse schrijfster Lilian Hellman zien hoe een familie uit elkaar valt door hebzucht. Hoe de mens altijd almaar meer wil hebben en daarvoor desnoods over lijken gaat. In deze tijd van schaamteloos neokapitalisme een helaas zeer actuele thematiek. Maar ook de eenzaamheid in het huwelijk, de afhankelijke positie van vrouwen en het diep-menselijke verlangen om te ontsnappen naar een ander, gelukkiger leven zijn thema’s die meespelen in deze grote familiesaga.

 

Lilian Hellman was de enige vrouwelijke auteur van gewicht in de door Tennessee Williams, Arthur Miller en Eugene O’Neill gedomineerde Amerikaanse toneelschrijfkunst van de 20ste eeuw.

 

Fragment: The Little Foxes

 

Voor volledige tekst (= 84 pagina’s à € 7,50): neem contact op met Tom Kleijn.

 

Voor opvoeringsrechten Nederlandse vertaling: neem contact op met
HENNEMAN AGENCY B.V. (professioneel theater) /
STICHTING BREDERO (amateurtheater)

 

Voor opvoeringsrechten originele tekst:
Lilian Hellman, 1939