De eenzame weg

Auteur: Schnitzler, Arthur
Originele titel: Der einsame Weg (1904)
Bezetting: 5 mannen / 3 vrouwen.
Nederlandse première: Theatercompagnie, Amsterdam, 9 mei 2008

 
Korte inhoud:
Gabriële Wegrat heeft niet lang meer te leven. Ze nodigt haar oude vrienden, de excentrieke schrijver Stephan von Sala, de charismatische schilder Julian Fichtner en de beroemde actrice Irene Herms voor een laatste keer uit. In haar gezelschap en dat van haar man halen ze jeugdherinneringen op. Hun doel is het altijd geweest het middelpunt van de wereld te zijn. En in het midden van de wereld was voor hen alles even belangrijk en even onbelangrijk.
Na de dood van Gabriële worden bij de vrienden de sporen zichtbaar die het leven bij elk van hen heeft achtergelaten. Nu ze bereikt hebben wat ze wilden, is er niets meer om naar te verlangen. Wat is overgebleven, is de onmacht zich te binden. Wat op hen afkomt is de angst om te vereenzamen.
Een familie valt uit elkaar, een vriendengroep lost zich op, een succesvol schrijver bereidt een reis voor naar de dood. Iedereen is met zichzelf bezig en met zijn angst alleen oud te worden. Men klampt zich vast aan de kinderen: de jonge mensen moeten een remedie bieden.
 
In De eenzame weg draait het om keuzes maken. Arthur Schnitzler vraagt zich af of een mens in staat blijft om het leven als een tot niets verplichtend en steeds veranderend spel op te vatten en zonder zich te binden of te beperken over de eenzame weg van het leven te zwerven. Of kan een modern mens toch zoiets kunstmatigs als een persoonlijke moraal of een systeem van waarden en normen aanvaarden en in een ‘binding’ iets van geluk voelen.

 
Fragment: De eenzame weg

 
Voor volledige tekst (= 63 pagina’s à € 7,50): neem contact op met Tom Kleijn.

 
Voor opvoeringsrechten Nederlandse vertaling: neem contact op met
HENNEMAN AGENCY B.V. (professioneel theater) /
STICHTING BREDERO (amateurtheater)

 
Voor opvoeringsrechten originele tekst:
N.v.t.