Branden

Auteur: Mouawad, Wajdi
Originele titel: Incendies (2003)
Bezetting: 4 mannen / 3 vrouwen.
Nederlandse première: Ro Theater, Rotterdam, 30 januari 2010

 
Korte inhoud:
In Branden zijn geschiedenis en persoonlijke biografie op ingenieuze wijze met elkaar verbonden. Het stuk laat de oorlog in een land in het Midden-Oosten zien als een zinloze keten van wraak en vergelding en stelt de vraag-van-alle-oorlogen: is het in een onmenselijke situatie mogelijk je menselijk te blijven gedragen?
Na jarenlang zwijgen overlijdt Nawal. In haar nalatenschap vraagt zij haar kinderen op zoek te gaan naar hun doodgewaande vader en hun broer, van wiens bestaan ze eerder niet wisten. Met tegenzin beginnen Jeanne en Simon aan deze reis die hen voert naar hun eigen wortels, naar dat land in oorlog. Langzaam maar zeker wordt de meedogenloze waarheid onthuld.
 
De grootmoeder van Nawal: “Onze familie, de vrouwen van onze familie, zitten al zo lang gevangen in hun woede: Ik was woedend op mijn moeder en jouw moeder is woedend op mij net zoals jij woedend bent op jouw moeder, jij zult jouw dochter die woede ook doorgeven. Deze lijn moet doorbroken worden. Dus leer lezen, leer schrijven, leer tellen, leer spreken. Leer. En ga daarna weg.”

 
Fragment: Branden

 
Voor volledige tekst (= 71 pagina’s à € 7,50): neem contact op met Tom Kleijn.

 
Voor opvoeringsrechten Nederlandse vertaling: neem contact op met
HENNEMAN AGENCY B.V. (professioneel theater) /
STICHTING BREDERO (amateurtheater)

 
Voor opvoeringsrechten originele tekst:
ACTES SUD
18 Rue Séguier, 75006 Paris, Frankrijk