Jeanne d’Arc – De Maagd van Orleans

Auteur: Schiller, Friedrich
Originele titel: Die Jungfrau von Orleans (1801)
Bezetting: 6 vrouwen / 15 mannen (dubbelrollen mogelijk)
Nederlandse première: Nationale Toneel, Koninklijke Schouwburg Den Haag, 11 februari 2017

 

Korte inhoud:
Schillers tragedie Die Jungfrau von Orleans vertelt het beroemde verhaal over het ontstaan van een natie, over burgeroorlog, religieus fanatisme en de mythe van Jeanne d’Arc, een jonge vrouw die uitgroeit tot Frankrijks nationale heldin. En sinds eeuwen is zij de patroonheilige van revolutionairen en wereldverbeteraars, maar ook van reactionairen en nationalisten.

 

Al bijna 100 jaar woedt er oorlog tussen Frankrijk en Engeland. De Franse koning staat op het punt het op te geven. Dan verschijnt er een stralend meisje uit de provincie: Jeanne d’Arc. Zij beweert van God de opdracht te hebben gekregen de Engelsen uit Frankrijk te verdrijven. Tot ieders verbazing bevrijdt ze met de restanten van het Franse leger de stad Orléans. Zo wordt Jeanne het symbool van de hoop. Niets lijkt haar te kunnen stoppen. Tot ze op het slagveld plotseling tegenover de jonge Engelse luitenant Lionel staat. Ze kan hem niet doden, want ze voelt plots iets wat haar totaal uit haar evenwicht brengt: medelijden, liefde. Na deze ontmoeting is Jeanne niet meer in staat haar goddelijke opdracht uit te voeren. Ze verliest alle geloof in zichzelf. Ze kan niet meer voldoen aan de onverbiddelijkheid die ze zichzelf heeft voorgeschreven. Haar eigen ideaal brengt haar ten val.
Met een laatste krachtinspanning stort ze zich in een laatste veldslag en raakt dodelijk gewond. De maagd moet sterven, zodat de heldin en strijdster kan blijven voortbestaan.

 

In dit meesterwerk vol politieke en filosofische verwijzingen laat Schiller ons zien hoe de feilbare, veranderlijke mens ten onder gaat aan zijn eigen absolute opvattingen.

 

Fragment: Jeanne d’ Arc – De Maagd van Orleans

 

Voor volledige tekst (= 124 pagina’s à € 7,50): neem contact op met Tom Kleijn.

 

Voor opvoeringsrechten Nederlandse vertaling: neem contact op met
HENNEMAN AGENCY B.V. (professioneel theater) /
STICHTING BREDERO (amateurtheater)

 

Voor opvoeringsrechten originele tekst:
N.v.t.