De wilde eend

Auteur: Ibsen, Henrik
Originele titel: Vildanten (1884)
Bezetting: 5 mannen / 3 vrouwen.
Nederlandse première: Theatercompagnie, 19 januari 2008

 
Korte inhoud:
De fotograaf Hjalmar Ekdal en zijn vrouw Gina leven bescheiden en gelukkig met hun veertienjarige dochter Hedwig en Hjalmars vader onder een dak. De breekbare oude man heeft op zolder zijn eigen wereld geschapen. Daar huist ook een vleugellamme wilde eend door zakenman Werle aangeschoten, die door Hedwig liefdevol wordt verzorgd. Dankzij Gina’s hulp in de fotostudio kan Hjalmar dagdromen over zijn grote uitvinding, die zijn familienaam nieuwe glans moet bezorgen. Zijn opleiding tot fotograaf werd door Haakon Werle gefinancierd, die daarmee oude schulden heeft vereffend: Werle had Hjalmars vader lang geleden tijdens een zakelijke crisis laten vallen en de familie Ekdal daarmee in het faillissement gestort. Sindsdien ondersteunt Werle de familie discreet .
Maar dan komt Gregers Werle, de enige zoon van de zakenman, na jarenlange afwezigheid terug en begint meedogenloos oude wonden open te halen. Hij haat zijn vader, omdat hij hem verantwoordelijk houdt voor de vroegtijdige dood van zijn moeder. Hij weet dat zijn vader zijn stervende moeder bedroog met Gina, die toentertijd huishoudster was bij de Werles. Wanneer Gregers er achter komt dat zijn jeugdvriend Hjalmar financieel nog steeds afhankelijk is van zijn invloedrijke vader, gaat hij des te verbetener op zoek naar de waarheid. Wanneer hij zijn vriend duidelijk maakt dat Werle wel eens de vader van Hedwig zou kunnen zijn, stort diens kleine wereld in. De filters die Hjalmar al die tijd heeft gebruikt om de werkelijkheid niet te hoeven zien, zijn onbruikbaar geworden.
De laconieke arts en buurman Relling: “Wanneer u een doorsneemens zijn zelfbedrog afpakt, dan berooft u hem van zijn geluk.”

 
Fragment: De wilde eend

 
Voor volledige tekst (= 88 pagina’s à € 7,50): neem contact op met Tom Kleijn.

 
Voor opvoeringsrechten Nederlandse vertaling: neem contact op met
HENNEMAN AGENCY B.V. (professioneel theater) /
STICHTING BREDERO (amateurtheater)

 
Voor opvoeringsrechten originele tekst:
N.v.t.