Kopenhagen

Auteur: Frayn, Michael
Originele titel: Copenhagen (1998)
Bezetting: 2 mannen / 1 vrouw.
Nederlandse première: Noord Nederlands Toneel, Groningen, 25 september 1999, Het Nationale Toneel, seizoen 2008 – 2009

 
Korte inhoud:
Kopenhagen, september 1941. Enkele maanden na de Duitse invasie in Denemarken, brengt Werner Heisenberg (1901 – 1976) een bezoek aan zijn vriend en collega Niels Bohr (1885-1962). Tijdens dat bezoek spraken zij tien minuten onder vier ogen met elkaar. Tien minuten die tot op de dag van vandaag de gemoederen bezighouden. Wat is er voorgevallen in die tien minuten?
Tot op de dag van vandaag proberen historici te bewijzen dat Heisenberg wel degelijk uit alle macht probeerde een atoombom te bouwen voor de Nazi’s óf dat hij juist probeerde te voorkomen dat één van de partijen een atoombom zou bouwen óf dat hij totaal onkundig was betreffende de mogelijkheden van een atoombom. Dus de centrale vraag is en blijft: ‘Waarom kwam hij naar Kopenhagen in 1941?’
Deze vraag neemt de Britse schrijver en journalist Michael Frayn als uitgangspunt voor zijn toneelstuk Kopenhagen. Geïnspireerd door het onzekerheidsprincipe van Heisenberg laat hij de verschillende standpunten naast elkaar bestaan. Dat heeft weer kwaad bloed gezet bij voor- én tegenstanders van Heisenberg, maar Michael Frayn is duidelijk over zijn intenties: ‘In a good play, everyone is right’.

 
Fragment: Kopenhagen

 
Voor volledige tekst (= 81 pagina’s à € 7,50): neem contact op met Tom Kleijn.

 
Voor opvoeringsrechten: neem contact op met
HENNEMAN AGENCY B.V. (professioneel theater) /
STICHTING BREDERO (amateurtheater)

 
Voor opvoeringsrechten originele tekst:
Michael Frayn – Auteursbureau ALMO, Antwerpen