Droom in de herfst

Auteur: Fosse, Jon
Originele titel: Draum om Hausten (1999)
Bezetting: 2 mannen / 3 vrouwen.
Nederlandse première: Theater Oostpool, Arnhem, 18 januari 2003

 
Korte inhoud:
Een man is alleen op een kerkhof. Hij kijkt naar de graven, hij lijkt te vroeg gekomen voor een begrafenis. Plotseling staat hij oog in oog met een oude liefde. Een vaak gedroomde onverwachte ontmoeting. Of is het droom?
Dan komen zijn ouders hem halen voor de begrafenis van zijn grootmoeder.
In ‘Draum om hausten’ zoals het stuk uit 1999 oorspronkelijk heet, hebben de personages (zoals vaker bij Fosse) geen naam, het zijn Man, Vrouw, Moeder, Vader, Zoon Hun handelingen en lamento’s, hun rusteloos dolen tussen de graven vormt een melancholisch spel waarbinnen de levenden dood blijken, doden tot leven komen, personages spreken in een bedwelmend poëtische taal – maar hun doen en laten aan deze of gene zijde van het graf is als altijd bij Fosse: meedogenloos, doordesemd van leugen en bedrog, vreugde is van korte duur, de levenspijn een altijd durende hel.
De taal in de stukken van Fosse is uiterst sober, van een bijna religieuze strengheid. Daarnaast is ritme van groot belang en een repetitieve stijl: dezelfde gedachten en gevoelens keren keer op keer terug, obsessief. Fosse oordeelt niet over de mensen in zijn stukken, hij laat slechts zien hoe zijn personages worden geconfronteerd met onverwachte gebeurtenissen en vooral: onverwachte ontmoetingen.
 
Tekst verkrijgbaar bij DE NIEUWE TONEELBIBLIOTHEEK, Tekst # 259.

 
Fragment: Droom in de herfst

 
Voor opvoeringsrechten Nederlandse vertaling: neem contact op met
HENNEMAN AGENCY B.V. (professioneel theater) /
STICHTING BREDERO (amateurtheater)

 
Voor opvoeringsrechten originele tekst:
Jon Fosse – Colombine Teaterförlag / Prod. AB, Stockholm, Sweden