De nacht zingt zijn eigen zang

Auteur: Fosse, Jon
Originele titel: Natta syng sine songar (1998)
Bezetting: 3 mannen / 2 vrouwen.
Nederlandse première: Het Zuidelijk Toneel, Eindhoven, 17 maart 2006
Uitgave: Int. Theatre & Film Books, Amsterdam

 
Korte inhoud:
De lange schemering treedt in. Een pril gezin heeft ogenschijnlijk alles wat het wil: een jonge man en een jonge vrouw bewonen een mooi huis in de stad en hebben net een kindje gekregen. De jonge vrouw wordt getergd door een grote rusteloosheid. Ze verdraagt nauwelijks de rust van de jonge man die op de bank zit te lezen. Achter zijn rust schuilt een grote onzekerheid; hij wil graag schrijver worden maar zijn manuscript wordt niet gepubliceerd. Als de ouders van de jonge man naar het kind komen kijken heerst er een gespannen sfeer. De ouders verbazen zich erover dat het kindje niet op hun zoon lijkt.
 
’s Avonds kondigt de jonge vrouw plotseling aan dat ze naar de stad gaat, met een vriendin. Ze komt pas diep in de nacht weer thuis, waar de jonge man op haar wacht…
De taal in de stukken van Fosse is uiterst sober, van een bijna religieuze strengheid. Daarnaast is ritme van groot belang en een repetitieve stijl: dezelfde gedachten en gevoelens keren keer op keer terug, obsessief. Fosse oordeelt niet over de mensen in zijn stukken, hij laat slechts zien hoe zijn personages worden geconfronteerd met onverwachte gebeurtenissen en vooral: onverwachte ontmoetingen.
 
Tekst verkrijgbaar bij DE NIEUWE TONEELBIBLIOTHEEK, Tekst # 258.

 
Fragment: De nacht zingt zijn eigen zang

 
Voor opvoeringsrechten Nederlandse vertaling: neem contact op met
HENNEMAN AGENCY B.V. (professioneel theater) /
STICHTING BREDERO (amateurtheater)

 
Voor opvoeringsrechten originele tekst:
Jon Fosse, Colombine Teaterförlag / Prod. AB, Stockholm, Sweden