FAUST

Auteur: Gustav, Ernst
Originele titel: Faust (1995)
Bezetting: 9 mannen / 6 vrouwen. Dubbelrollen mogelijk.
Vlaamse première: Coproduktion KunstenfestivaldesArts Brussel, Holland Festival Amsterdam, De Trust, Amsterdam, Brussel 11 mei 1995
Uitgave: De Trust / Int. Theatre & Film Books, Amsterdam

 
Korte inhoud:
De kunstenaar Faust is niet tevreden met zijn tijd en zijn existentie. Hij voelt zich ‘eindig’, dat wil zeggen begrensd, en hij kan met zijn kunstwerken geen betere wereld creëren. Hij is een zoekende, een man van tekorten, die zoekt naar de zin van zijn bestaan. Mephisto overtuigt Faust ervan dat de hoogste vorm van creativiteit voorbij de kunst gaat, dat het een persoonlijke verdelging van zijn grootste fans is. Vernietigingsdrift wordt aldus de motor van het volmaakte Gesamtkunstwerk. Opgejut door Mephisto gebruikt Faust zijn taalvaardigheid om de wereld aan te pakken. Zijn kritiek op zijn fans – de leraren, de groene politici, de industriëlen, de rechtse politici, de maatschappelijk werkers en de medici – toont dat hun werken alleen tot verdere vernietiging van de wereld leiden en dus volkomen zinloos zijn. Want ook al doen zij zich cultureel/politiek correct voor, als het er op aankomt zijn ze gluiperds, verkrachters en moordenaars, en dat moet hardop worden gezegd en getoond.
 
Faust is ervan overtuigd dat de toekomst geen toekomst heeft. Maar in zijn vrouw Greetje ziet hij dat ze ondanks alles wat ze als vluchtelinge heeft meegemaakt, nog wel vertrouwen in het leven heeft. Om dat kinderlijke vertrouwen terug te krijgen, vergrijpt Faust zich aan hun eigen kind en dat betekent het einde van zijn menselijkheid.

 
Fragment: FAUST

 
Voor volledige tekst (= 78 pagina’s à € 7,50): neem contact op met Tom Kleijn.

 
Voor opvoeringsrechten: neem contact op met
HENNEMAN AGENCY B.V. (professioneel theater) /
STICHTING BREDERO (amateurtheater)

 
Voor opvoeringsrechten originele tekst:
Verlag der Autoren – Frankfurt am Main