De Regels van de wellevendheid in de moderne Maatschappij

Auteur Lagarce, Jean-Luc
Originele titel: Les règles du savoir-vivre dans la société moderne (2005)
Bezetting: 1 vrouw.
Nederlandse première: tot op heden niet opgevoerd.

 

Korte inhoud:
Geboren worden is niet erg ingewikkeld. Sterven is heel gemakkelijk. En ook tussen deze twee gebeurtenissen is het leven niet echt gecompliceerd. Men hoeft alleen maar de regels te volgen en maatschappelijke tradities toe te passen en het gaat als vanzelf. Vanaf het moment dat de mens op de wereld is, zijn er al regels voor alle omstandigheden, bestaan er oplossingen voor alle problemen. Want het leven is slechts een lange aaneenschakeling van minuscule problemen die, ieder op zich, om een oplossing vragen die men dient kennen.

 

Jean-Luc Lagarce wordt in 1957 in de Haute-Saône geboren. Na zijn eindexamen studeert hij filosofie aan de universiteit van Besançon. Daarnaast voltooit hij een acteursopleiding aan het Conservatoire National de Région. Na zijn studie richt hij de theatergroep „Théâtre de la Roulotte“ op. Hij begint te schrijven en te regisseren. Twee weken na het voltooien van zijn laatste toneeltekst „Le pays lointain“ sterft Jean-Luc Lagarce op 38-jarige leeftijd aan Aids.

 

Met ´Les règles du savoir-vivre dans la société moderne“ uit 1994 verdiept Lagarce zich in de genen van onze maatschappij. Hij stelt in zijn tekst de vraag in hoeverre conventies, de ‚Regels van de levenskunst‘ die het leven van de wieg tot het graf in een overzichtelijke vorm brengen, meer zijn dan een onpersoonlijke etiquette.

 

Fragment: De Regels van de wellevendheid in de moderne Maatschappij

 

Voor volledige tekst (= 25 pagina’s à € 7,50): neem contact op met Tom Kleijn.

 

Voor opvoeringsrechten vertaling: neem contact op met
HENNEMAN AGENCY B.V. (professioneel theater) /
STICHTING BREDERO (amateurtheater)

 

Voor opvoeringsrechten orginele tekst:
2005, LES SOLITAIRES INTEMPESTIFS, ÉDITIONS, F-25000 Besançon