De ideale man

Auteur: Jelinek, Elfriede / Wilde, Oscar
Originele titel: An ideal husband / Der Idealer Mann (2011)
Bezetting: 8 mannen / 6 vrouwen.
Nederlandse première: Het Nationale Toneel, Den Haag, 19 oktober 2013

 

Korte inhoud:
Robert Chiltern is staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en een alom gerespecteerd politicus. Zijn gedrag is voorbeeldig, zijn karakter onberispelijk. Kortom, hij is de ideale man. Zijn vrouw, Gertrude Chiltern, draagt hem op handen. Zij vermoedt niets of ogenschijnlijk niets van zijn duistere kanten. Robert beschouwt de staat namelijk als een groot hedgefund, dat er alleen maar toe dient om winst te maken. Hij is de vleesgeworden IK b.v., product van de New Economy. Op jonge leeftijd werd hij steenrijk door geheime staatsinformatie te verkopen. Sindsdien is zijn belangrijkste bezigheid geworden: op het juiste moment toeslaan, zonder sporen achter te laten.
Maar dan loopt hij zijn meerdere tegen het lijf, Laura Chevely, nota bene een vroege klasgenote van zijn vrouw. Zij chanteert Sir Robert met zijn brisante geheime operaties om zo zijn politieke steun te krijgen voor een waanzinnig beleggingsproject waarin ze een fortuin heeft geïnvesteerd.

Oscar Wilde (1854-1900) schreef An Ideal Husband in 1895. Het stuk verwees naar een van de grootste politieke schandalen uit de geschiedenis van het vroege westerse kapitalisme, de fraude bij de bouw van het Suezkanaal.
Elfriede Jelinek (1946) bracht An Ideal Husband in haar bewerking van 2011 naar onze tijd. Op de achtergrond van haar Ideale Man speelt een Oostenrijks bankschandaal rond een staatssecretaris die teveel hield van de Weense beau monde.

 

Fragment: De ideale man

 

Voor volledige tekst (= 81 pagina’s à € 7,50): neem contact op met Tom Kleijn.

 

Voor opvoeringsrechten Nederlandse vertaling: neem contact op met
HENNEMAN AGENCY B.V. (professioneel theater) /
STICHTING BREDERO (amateurtheater)

 

Voor opvoeringsrechten originele tekst:
Rowohlt Theater Verlag, D–21465 Reinbeck